Friday, March 23, 2018

Gradovi na crnogorskoj obali

Ulcinj 

Ulcinj je najjužniji i najstariji primorski grad Crne Gore u blizini granice sa Albanijom. Prepoznatljiv je po spektakularnim zalascima sunca i prelijepim dugim pješčanim plažama od kojih se izdvajaju Velika plaža, Mala plaža, ostrvo Ada Bojana kao i plaže duž Borove šume i Valdanosa. 
Stari grad Ulcinj je jezgro kulturne istorijske baštine ovog grada, odakle se pruža fantastičan pogled. Može se posjetiti muzej, crkva-džamija, kula Balšića i stari Ilirski zid. Takođe možete uživati u bogatom ukusu tradicionalne jadranske-mediteranske kuhinje u poznatim restoranima smještenim među zidinama Starog grada (Kule Balšića, Dulcinea, Antigona).
Stari grad Ulcinj
Ulcinj
Ono što ne smijete propustiti je svakako Ada Bojana. Zahvaljujući "dobrom" vjetru Adu Bojanu mnogi nazivaju "prijestonica" surfera na Jadranu. Ovdje možete iskusiti čari surfovanja, kitesurf-a, windsurf-a. D'olcinium Kite Surf Club tokom ljetnjih mjeseci na plaži nudi odličan provod uz gostujuće DJ-eve.
Ulcinjske plaze
Velika plaza - Ulcinj
Ukoliko preferirate nešto malo drugačije, dan možete upotpuniti posjetom Ulcinjske solane gdje borave ekskluzivni gosti - veliki broj ružičastih flamingosa. Ulcinjska solana je jedino mjesto van Afrike gdje se mogu vidjeti u tolikom broju. 
Sidrište: U ovom dijelu Jadranskog mora možete se bezbjedno sidriti na sledećim pozicijama:
- uz obalu između rta Volujica i rta Đeran, za vrijeme bure na udaljenosti 0,5-1 milje od obale, dubina 30-40m, dno drži dobro
- na oko 700 do 800m južno od pristaništa, dno drži dobro. Ovo je najbolje sidrište po buri u ovom području.

Bar 

Barska opština nalazi se na jugu Crne Gore između Jadranskog mora i Skadarskog jezera. Predstavlja spoj modernog, tradicije i ljepote. Poznat kao grad sunca, Bar ima u prosjeku 270 sunčanih dana godišnje i spada u najsunčanija mjesta južne Evrope. 
U Baru se nalazi glavna i najveća luka Crne Gore kao i marina koja raspolaže sa 600 vezova. Idealna je polazna luka za plovidbu crnogorskom obalom.
Kratkorocni i dugorocni zakup veza - marina Bar
Marina Bar
Glavna znamenitost Bara je Stari grad Bar, koji se nalazi na 4km udaljenosti od morske obale i centra novog Bara. U Starom gradu sačuvano je desetak crkvenih objekata, uglavnom u ruševinama (katedrala Svetog Đorđa, crkva Svetog Nikole, crkva Svete Venerande i Svete Katarine), pa ga mnogi nazivaju ''muzej pod otvorenim nebom''. 
Stari grad Bar
U neposrednoj blizini nalazi se poznata maslina, stara preko 2000 godina, koja je prava turistička atrakcija stranim posjetiocima. Atrakcije koje su takođe privlačne turistima u Baru su: Haj-Nehaj tvrđava, Dvorac kralja Nikole i Skadarsko jezero koje važi za stanište rijetkih vrsta ptica i najveće jezero na Balkanu.
Veliki broj šljunkovitih i pješčanih plaža je ono čime se Bar može pohvaliti. Najposjećenije su: Gradska plaža, Crvena plaža, Utjeha, Veliki i Mali pijesak, Žukotrlica. 
Nezaobilazna mjesta dobre hrane i druženja su: Savoia, Knjaževa bašta, Portofino i Sea fort.
Sidrište: U morskom području koje je omeđeno spojnicom rt Volujica- rt Ratac sidrenje je zabranjeno, kao i obalom istočno od spojnice. Sidrenje je dozvoljeno zapadno od spojnice.

Budva 

Budva, turistička prijestonica Crne Gore, smještena je u srcu crnogorskog primorja. Zbog svog položaja, Budva je sve interesantnija ljubiteljima jahting turizma. 
Marina Budva raspolaže sa 350 vezova (jahte do 70m). U blizini se nalazi Lučka ispostava gdje možete obaviti sve neophodne formalnosti pri ulasku i izlasku iz Crne Gore.
Rezervacija veza u marini Budva
Marina Budva
U neposrednoj blizini marine nalazi se srednjevjekovni Stari grad Budva koji predstavlja riznicu kulturnog nasljeđa, sa interesantnim popločanim ulicama, trgovima i crkvama. Budva se može pohvaliti velikim brojem atraktivnih plaža od kojih Vam predlažemo da posjetite neke od najpoznatijih: Mogren, Jaz, Slovenska plaža, Ričardova glava, Ploče, Kraljičina plaža. 
Posebno treba izdvojiti grad-hotel Sveti Stefan, nedaleko od Budve, koji predstavlja najekskluzivnije ljetovalište u Crnoj Gori. U blizini Svetog Stefana možete uživati u čarima jedne od najljepših plaža na Mediteranu - Kraljičina plaža. 
Na Svetom Stefanu se nalazi veliki izbor restorana u jedinstvenom okruženju koji nude tradicionalnu crnogorsku, grčku, japansku kuhinju (Kraljičina stolica/NOBU, Olive, restoran Adrović Sveti Stefan).
Sveti Stefan - Crna Gora
Sveti Stefan
Fanstastičan noćni život jedan je od najprepoznativljijih odlika Budvanskog ljeta, koji obećava najbolji provod u ovom dijelu Evrope. Prava atrakcija za mlade su mnogobrojni noćni barovi, terase, diskoteke na otvorenom, od kojih je najpoznatija Top Hill (2012.godine izglasana u Monaku za najbolji klub na svijetu). Tu su još i Trocadero, Dukley Beach Lounge, El Mundo.
Takođe, popularni muzički festival Sea Dance održava se na plaži Jaz i privlači veliki broj stranih turista. 
Sidrište: U ovom dijelu Jadranskog mora treba voditi računa o podmorskom kanalizacionom cjevovodu koji se pruža od rta Zavala prema jugu u dužini od 1,3 milje. 
Na ovom području možete se sidriti na sledećim lokacijama: 
- manja plovila istočno od Luke Budva, dubina 7-8m, 
- veća plovila po buri se mogu sidriti pod obalom kopna zapad-sjeverozapad od rta Zavala, 
- veća plovila po jugu se mogu sidriti pod sjeveroistočnom obalom ostrva Sv. Nikola. 
Dno ovih sidrišta dobro drži a njihova dubina je od 12-15m.

Herceg Novi

Herceg Novi, grad zelenila i sunca, nalazi se na samom ulazu u Bokokotorski zaliv. Grad obiluje mnoštvom istorijskih, kulturnih i vjerskih objekata od kojih su najposjećeniji manastir Savina, Sahat kula, Kanli kula, Citadela, crkva Svetog Arhanđela Mihaila, Španjola. 
Na oko 5,7 nm od Herceg Novog, na poluostrvu Luštica nalazi se jedna od najatraktivnijih u nizu pećina, Plava špilja. U ovu pećinu može se uploviti manjim čamcem. 
Plava špilja
Ukoliko uplovljavate u Bokokotorsi zaliv, obavezno posjetite jedno od najljepših utvrđenja na Jadranu. To je ostrvo Mamula, poznato kao omiljeno izletište brojnih turista, a udaljeno je svega 3,4 nm od Herceg Novog.
Tvrđava Mamula - Bokokotorski zaliv
Tvrđava Mamula
Prednost ovog grada je veliki broj uređenih plaža i to: Žanjice, Mirište, Kamenari, Njivice, Yachting club.
Što se tiče kulturnog sadržaja ovog grada, prepoznatljiv je po ljetnjoj pozornici na Kanli kuli, gdje se održava poznati Filmski festival, Dani muzike, Guitar art summer.
Herceg Novi je mjesto dobrog provoda, a neki od najposjećenijih klubova su La bamba, Admiral, Prostorija, Cassa Igalo, Pub Got.
Sidrište: Na ovom području Bokokotorskog zaliva sidri se po sredini uvale Žanjice ili ispred uvale Mirišta koja je manje zaštićena. Ukoliko ste se odlučili za sidrište u ovom dijelu zaliva posebnu pažnju morate obratiti na olupine koje se nalaze na 400m zapadno od rta Ogada (između uvala Žanjice i Mirišta) na dubini od oko 30m.
Sidrenje je dozvoljeno zapadno i istočno od luke Herceg Novi, u uvali Meljine, nadomak Luke Zelenika ili ispred Igala (zaliv Topla). Ovdje je važno napomenuti da je kraj uvale plitak.

Tivat

Tivat se nalazi u centralnom dijelu Bokokotorskog zaliva i predstavlja modernu turističku destinaciju interesantnu turistima tokom cijele godine. 
Najveća atrakcija kako Tivta, tako i cijelog crnogorskog primorja je svakako marina Porto Montenegro, koja važi za najekskluzivniju marinu na Jadranu. Kombinacija spektakularne destinacije i marine pružiće Vam uslugu na svjetskom nivou. Marina Porto Montenegro raspolaže sa 450 vezova (za plovila dužine od 12m do 250m) i pruža usluge: točenje goriva (gorivo ne podliježe porezu i carini), mogućnost kratkoročnog i dugoročnog veznog mjesta (do 30 godina), snabdijevanje vodom i strujom, carinske i imigracione usluge itd.

Bezcarinsko gorivo Porto Montenegro
Marina Porto Montenegro
U sklopu ovog nautičkog naselja uz samo more, nalaze se elitni restorani sa internacionalnim i lokalnim specijalitetima (De Gustibus, Al Posto Giusto, Byblos, restoran Dining Room, One), prestižni butici (Excelsior, Fashion Gallery, Genny, Heidi Klein, MaxMara, Misahara, Mooi, Shubeshu i Uzurii), luksuzne vile sa predivnim pogledom na more.
Što se tiče noćnog provoda u naselju Porto Montenegro u centru pažnje su nezaobilazni club Platinum, The clubhouse, Library Bar.
Ukoliko odlučite da jedan dan odmora učinite drugačijim, predlažemo Vam da posjetite ljetnjikovac Buća u čijoj bašti se nalazi ljetnja pozornica, ili neka od tri ostrva u Tivatskom zalivu: Ostrvo Cvijeća, ostrvo Sveti Marko, Gospa od Milosrđa.
Ostrvo Cvijeća i ostrvo Sveti Marko
Uz obalu Tivta uglavnom možete naići na betonske ponte, međutim, u predgrađu ili na poluostrvu Luštica postoje i lijepe pješčane plaže kao što su Waikiki, Seljanovo, Movida, Solila.
Sidrište: Ispred Luke Tivat mogu se sidriti veći brodovi na dubinama od 18-20m. 
U istočnom dijelu Tivatskog zaliva (uvala Podpolje) nalaze se bazeni uzgajališta školjki zbog čega je sidrenje zabranjeno.
U mjestu Donja Lastva koje se nalazi na istočnoj obali Tivatskog zaliva, između rta Seljanovo i tjesnaca Verige, sidrenje se preporučuje ispred pristaništa na dubini od 30m. Dno je pješčano i muljevito pa drži dobro.

Kotor

Kotor je smješten u srcu Boke i svrstava se u najočuvanije srednjovjekovne gradove na Jadranskoj obali. Prepoznatljiv je po uzanim krivudavim ulicama unutar gradskih bedema, brojnim trgovima i restoranima.
Kada uplovite u Luku Kotor, koja je sve atraktivnija za jahting i kruzing turizam, dočekaće Vas autentične zidine Starog grada od kojih Vas dijeli par minuta šetnje. Stari grad Kotor se od 1979. godine nalazi na listi UNESCO svjetske kulturne baštine.
Tvrđava Sveti Ivan
Kotor
Ukoliko želite bolje da upoznate istoriju ovog malog grada, posjetite neke od kulturnih znamenitosti: katedrala Svetog Tripuna (XII), crkva Svetog Nikole, crkva Svetog Luke (XII), Napoleonovo pozorište (XIX), Sat kula (VIII). Za fantastičan pogled i nevjerovatnu panoramu Bokokotorskog zaliva posjetite tvrđavu Svetog Ivana (ven. San Giovanni).
Stari grad Kotor
Centralno mjesto za žurke i sjajan provod u ovom dijelu crnogorskog primorja je diskoteka Maximus, gdje gostuju neke od najvećih zvijezda svjetske klubske muzike.

Što se tiče plaža u ovom dijelu bokokotorskog zaliva preovladavaju betonske ponte.

Neki od najekskluzivnijih restorana crnogorskog primorja gdje možete uživati u ribljim specijalitetima, mediteranskoj kuhinji kao i tradicionalnim crnogorskim jelima, nalaze se u Bokokotorskom zalivu. Izdvajamo: Ćatovića mlini, Stari mlini, Galion, Verige65.

Sidrište: Ukoliko ste odlučili da posjetite kotorski zaliv evo podataka gdje možete usidriti Vaše plovilo:
- 1 milju sjeverozapadno od crkve Sv. Stasije (naselje Dobrota), na dubini od 30m;
- jugozapadno ili sjeverno od crkve Sv. Matije (naselje Dobrota), na dubini od oko 16m; 
- zapadno-sjeverozapadno od lučkog svijetla u Luci Kotor, dubina oko 16m;
- u mjestu Prčanj koji se nalazi na zapadnoj obali Kotorskog zaliva, po jugu se može sidriti bliže obali. Tvrdo muljevito dno.

Perast

Na 5 nm od marine Kotor, nalazi se mali ribarski grad Perast. Glavna obilježja ovog grada su nestvarna ostrva Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe, koja na prvi pogled ostavljaju utisak kao da plutaju na morskoj površini.
Bokokotorski zaliv - Gospa od Škrpjela
Perast - Gospa od Škrpjela
Sidrište: Sidri se ispred samog grada. Za vrijeme bure najbezbjednije je sidriti bliže istočnoj strani Perasta, a kada je jugo bliže zapadnoj strani, na početku Risanskog zaliva.

Risan

Najstarije naselje u Boki udaljeno je 6,8 nm od Kotora. Jedan je od najvećih arheoloških lokaliteta u Crnoj Gori, u kom se nalaze mozaici iz Rimskog perioda nastali krajem 2. i početkom 3. vijeka nove ere.
Risan - Crna Gora
Bog Hipnos - Rimski mozaik
Sidrište: U ovom dijelu Bokokotorskog zaliva najbezbjednije se usidriti ispred luke Risan. Zbog tvrdog mulja dno drži dobro ukoliko vjetar duva sa juga, a za vrijeme bure prilikom sidrenja preporučuje se obaranje dva sidra.
  

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.