Tuesday, February 9, 2016

Luka Kotor i Marina Kotor - Procedura uplovljenja

Kapetan broda ili jahte koji planira uplovljenje u Luku Kotor prije svega mora da provjeri da li u luci ili marini Kotor postoji slobodan vez.
Kapetan broda koji dolazi u Luku Kotor dužan je da najavi dolazak 24h prije, a 12h ranije u obavezi je da potvrdi dolazak broda. U koliko brod kasni vrijeme od jednog sata se toleriše.
Procedura uplovljenja - Luka i marina Kotor

Za plovila koja imaju preko 1000 BT prilikom uplovljenja ili isplovljenja u/iz luka i marina Crne Gore pilotaža je obavezna.
Izuzetak je da su pilotaže oslobođeni kapetani koji su više od pet puta istim brodom uplovljavali u Luku Kotor, a imaju odobrenje Lučke kapetanije Kotor ili neke od ispostava.

Nakon uplovljenja u teritorijalne vode Crne Gore, obaveza kapetana jeste da se javi u najbližu Kapetaniju (Kotor, Bar) ili Lučku ispostavu ( Zelenika, Tivat, Budva, Ulcinj). Prilikom prijave neki od poslova koji će se obaviti su: granična kontrola, izdavanje vinjete, popis posade i putnika.

Granična provjera se može vršiti tokom plovidbe ili nakon pristajanja plovnog objekta. Ovom provjerom utvrđuje se da li svi članovi posade i putnici ispunjavaju uslove za ulazak u Crnu Goru ili izlazak iz nje (posjedovanje validnih putnih isprava, viza i dozvola za boravak).
Zapovjednik broda prije uplovljavanja u Luku Kotor može e-mailom ili faxom dostaviti kopije potrebnih dokumenata zbog izdavanja vinjete, popisa posade i putnika. Sve ove poslove može obaviti preko ovlašćenog lica - Lučkog Agenta.
Prilikom uplovljenja jahti preko 1000 BRT-a u Luku Kotor ili marinu Kotor obavezan je Lučki Agent.

Vinjeta - Da bi Kapetanija ili Ispostava izdala vinjetu ( dokaz o ispunjavanju uslova za plovidbu stranog broda ili jahte tertorijalnim vodama države Crne Gore) potrebno je dostaviti sledeće dokaze:
  • Zahtjev za dobijanje vinjete,
  • Sertifikat o registracij plovila,
  • Sertifikat o sposobnosti lica koji upravlja brodom odnosno jahtom (Sertifikat Kapetana/Skipera, GMDSS sertifikat, sertifikati ostatka posade),
  • Polisu osiguranju od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima, na minimum 800.000,00 €.
  • Dokaz o vlasništvu ili notarizovanom punomoćju za upravljanje jahtom,
  • Dokaz o plaćenoj naknadi za korišćenje objekata sigurnosti plovidbe i administrativnoj taksi.

Izuzeće: Jahta koja dolazi zbog izlaganja na nautičkom sajmu ili učestvovanja u sportskom takmičenju ne mora da posjeduje vinjetu u periodu 48h prije i  48h nakon sajma ili takmičenja, pod uslovom da je organizator takmičenja ili sajma prijavio njen dolazak Kapetaniji ili Ispostavi. Vinjetu ne mora imati strana jahta ostavljena na čuvanje ili popravku u luci ili na drugom odobrenom mjestu.

Popis posade (CREW lista) i putnika (PASSANGER lista) – Kapetan broda, odnosno voditelj strane jahte u obavezi je da nadležnim organima dostavi spisak posade i putnika. Spisak se dostavlja prilikom pristupanja graničnoj kontroli. U popis članova unose se ime i prezime, datum rođenja, državljanstvo, broj i vrsta putne isprave, a ako je potrebno i broj vize. U koliko imamo promjenu posade i putnika ono se vrši prije isplovljenja broda, a ovjerava se u Kapetaniji ili Ispostavi.
    Brod, odnosno jahta ne mogu napustiti lučki prostor prije isplate svih obračunatih naknada za boravak u luci.

Kako bi uštedjeli dragocjeno vrijeme i izbjegli bespotrebno čekanje u redu, lučki agenti mogu sve potrebne formalnosti sa predstavnicima lučkih vlasti, policije i carine Crne Gore obaviti umjesto vas. 

Lučki Agenti u Luci Kotor su:




No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.