Wednesday, January 17, 2018

Osiguranje plovila

Svaki vlasnik plovila, bilo skutera, jedrilice, čamaca ili jahte, ima zakonsku obavezu da posjeduje  osiguranje. Obavezno osiguranje plovila pokriva štete koje vlasnici plovila nanesu trećim licima.
 

Obzirom da je sve veći promet plovila na našoj obali, veće su i mogućnosti da dođe do incidenta, a samim tim su i kontrole plovila pojačane. Sve to se radi sa ciljem da ukoliko do incidenta dođe, posledice budu što je moguće manje.
Zakon Crne Gore predviđa da polise osiguranja, kao neophodan dokumenat za dobijanje slobodnog saobraćaja u Crnoj Gori, pokrivaju odgovornost za štete pričinjene trećim licima do limita od 50000 eura za motorne čamce, 200000 eura za glisere i skutere, do 800000 eura za jahte, dok limit za brodove iznosi od 100000 eura do 500000 eura u zavisnosti od veličine broda.
Polisa osiguranja za plovila u Crnoj Gori
Da bi ste se osigurali od materijalne štete koja može nastati na vašem plovilu ili plovilu trećih lica neophodno je da imate kasko osiguranje. Obavezno osiguranje pokriva samo nematerijalnu štetu koju pretrpe oštećena lica uslijed smrti, tjelesne povrede ili narušavanja zdravlja. U slučaju kada je šteta prouzrokovana neosiguranim plovilom, isplata nadoknade oštećenom licu se inicijalno obavlja iz sredstava Garantnog fonda, nakon čega se kompletan iznos štete sa pripadajućim troškovima potražuje od lica odgovornog za izazivanje nezgode u redovnom ili sudskom postupku.

Neophodno osiguranje za dobijanje vinjete u Crnoj GoriAustralija je prva zemlja na svijetu koja je napravila smartphone aplikaciju za upoređivanje povoljnosti koje daju njihove osiguravajuće kuće kod osiguravanja plovila. 
Preko te aplikacije učestvujete i u humanitarnoj akciji, jer se sa svakom polisom kupljenom preko ove aplikacije donira 5$ australijskih za pomoć mornarima sa posebnim potrebama.

Kod nas ovakve aplikacije još uvijek ne postoje, ali postoji tim ljudi u Yacht Agent Montenegro, koji će Vam odgovoriti na sva Vaša pitanja vezana za osiguranje plovila i omogućiti Vam da osigurate plovilo na način na koji to Vama najbolje odgovara.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.