Friday, February 24, 2017

Sistem za nadzor saobraćaja na moru-Crna Gora

Nadzor, informisanje i upravljanje pomorskom plovidbom (VTMIS) na teritorijalnom moru Crne Gore

Za sva plovila koja ulaze i izlaze iz takozvane VTS (Vessel traffic sistem) zone odgovornosti od 12 nautičkih milja počev od 1. januara 2017. godine Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore uvela je obavezni sistem čekiranja, odnosno javljanja crnogorskom VTS centru u Dobroj Vodi.
Obaveza plovila koja se nalaze u VTS području jeste slanje ulaznog i izlaznog izvještaja, odnosno devijacionog i incidentnog izvještaja u slučajevina vanrednih situacija.

Nadzor i upravljanje pomorskom plovidbom sprovodi se sa ciljem da se poveća sigurnost pomorske plovidbe i zaštite mora od zagađenja.
Nadzor i upravljanje pomorskom plovidbom (VTMIS) obuhvata:

  1. prikupljanje podataka o plovnim objektima i pomorskoj plovidbi;
  2. davanje podataka plovnim objektima;
  3. davanje plovidbenih savjeta i podrške u plovnim objektima;
  4. organizaciju plovidbe i upravljanje pomorskom plovidbom;
  5. nadzor nad sigurnosti plovidbe.

Sistem za nadzor, informisanje i upravljanje pomorskom plovidbom vrši se u saradnji Lučke kapetanije i organa uprave sa plovnim objektima koji plove ili se nalaze u unutrašnjim morskim vodama, teritorijalnom moru i epikontinentalnom pojasu Crne Gore. Ovaj sistem se sprovodi kako bi se povećala sigurnost pomorske plovidbe, efikasnost pomorskog saobraćaja i zaštita morskog prostora.

VTMIS (Vessel Traffic Monitoring and Information Sistem) oprema se nalazi na sledećim lokacijama: Dobra Voda (Bar), Obosnik (poluostrvo Luštica), Crni rt (Sutomore), Mavrijan (Ulcinj). Oprema sadrži: pomorski radarski sistem, radio komunikacioni sistem, obalni sistem automatske identifikacije brodova, meteostanice, elektronsku kartografiju, radiogoniometar kao i rezervnu linkovsku mrežu.


VTMIS-Sistem za nadzor i upravljanje pomorskom plovidbom
VTMIS-Sistem za nadzor i upravljanje pomorskom plovidbom

U koliko plovni objekat iz područja međunarodne plovidbe namjerava da uplovi u VTS područje potrebno je prikupiti sledeće podatke: ime plovnog objekta, međunarodni pozivni znak, poziciju, brzinu, odredište kao i procijenjeno vrijeme dolaska (ETA) 15 minuta prije, a najkasnije prilikom ulaska plovnog objekta. Ove podatke je neophodno prikupiti za plovila nosivosti 300 bruto tona i više, brodove dužine preko 50 metara, brodove koji imaju ograničene manevarske sposobnosti, plovila na međunarodnim putovanjima, plovila koja potiskaju ili tegle druge objekte, brodove koji prevoze opasne ili zagađujuće materije, kao i sve plovne objekte koji predstavljaju potencijalni rizik za navigaciju, ljude i životnu sredinu.

Informacioni servis-elektronska najava dolaska i odlaska plovila


Uprava pomorske sigurnosti uspostavila je informacioni sistem za najavu brodova koji uplovljavaju i isplovljavaju iz nekih od crnogorskih luka. Dokumenti neophodni za dobijanje vinjete, koje je zapovjednik broda obavezan da dostavi pomorskom agentu prilikom dolaska i odlaska iz teritorijalnih voda Crne Gore se obrađuju i prosleđuju državnim organima i institucijama. Softver za automatsko prosleđivanje obaveznih dokumenata sa broda omogućio je da se postojeći manuelni sistem zamijeni automatizovanim.
U koliko planirate da posjetite Crnu Goru kontaktirajte Yacht Agent Montenegro tim, koji će Vam dati informacije o potrebnim dokumentima koje je neophodno dostaviti, a prilikom ulaska i izlaska iz teritorijalnih voda pomoći Vam oko formalnosti sa Lučkim vlastima.

Broj za vanredne situacije


VTMIS sistem će olakšati akcije spašavanja na moru, koje koordinira Uprava pomorske sigurnosti. Ovaj sistem doprinosi boljem radu Koordinacionog centra za traganje na moru jer omogućava precizno pronalaženje plovila koja su ugrožena. 

19833 – Specijalni broj za pomoć na moru.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.