Friday, September 29, 2017

Transport jahti brodom

Prevoz plovila brodom (linijski čarter, čarter prevoz)


Ukoliko imate potrebu da jahtu iz Australie, Azije ili iz bilo kog drugog kraja svijeta preselite u Mediteran, ili iz Mediterana u druge djelove svijeta, najjeftiniji i najsigurniji način za to je da plovilo ukrcate na brod. 
Veličina jahte, mjesto odakle je krcate kao i Vaša potreba da je to u tačno određenom vremenskom periodu su faktori na osnovu kojih se traži rešenje koje Vama u potpunosti odgovara. Jedna od kompanija koja se bavi transportom plovila jeste Aurora yacht logistics.

Linijski čarter


Transport plovila linijskim čarterom
U slučaju kada Vam je potrebno da Vaša jahta bude dopremljena na tačno određenu lokaciju u tačno određeno vrijeme, koristite linijski čarter. Kod linijskog čartera Vaše plovilo krcate na brod koji ima tačno određenu rutu plovidbe, datume polaska i dolaska, a prevozi i druge terete. Ovaj vid transporta je skuplja varijanta. Osim cijene ona ima svoje prednosti, tipa: Vaše plovilo može biti ukrcano u podpalublju, zaštićeno od vremenskih i drugih uticaja, imate fiksni datum dolaska jahte, ukoliko se predomislite ne naplaćuju Vam se penali (u najvećem broju slučajeva), i sl.

Čarter prevoz

Transport jahti specijalizovanim brodomJeftinija varijanta prevoza je čarter prevoz. Za ovaj vid prevoza se odlučuju oni vlasnici plovila kojima vrijeme dopremanja plovila ne igra veliku ulogu. Kad kažemo vrijeme ovdje mislimo na više nedelja, čak i mjeseci, zavisno od distance.
Čarter prevoz se vrši specijalizovanim brodovima za prevoz plovila i oni ne prevoze ništa drugo. U mogućnosti su da uplove čak i u neke marine, za razliku od linijskih brodova kojima treba velika luka i njena infrastruktura. Plovila se podižu direktno iz mora , brodskim dizalicama, na brod. Za jedrilice nema ograničenja visine, tako da one ne moraju da spuštaju jarbole, što nije slučaj ukoliko se prevoze linijskim transportom.
Čarter prevoz plovilaVlasnik plovila treba da ima u vidu da za ovakav način transporta njegovo plovilo treba da stoji spremno za polazak i do dvije nedelje. Datumi su klizni i nepouzdani, očekuje se fleksibilnost kako polaska tako i dolaska na željenu destinaciju. Ovo se dešava zato što ovi brodovi uzimaju jahte iz različitih luka i marina i nemaju tačno određenu rutu putovanja. Imaju određenu tačku odakle polaze, a sve ostale tačke zavise od vaših želja za ukrcaj, odnosno iskrcaj plovila. Ukoliko odustanete od već dogovorenog čartera, on Vam se u potpunosti naplaćuje, kao da ste izvršili transport.


Cijena ove dvije varijante prevoza je niža nego što bi bili Vaši troškovi ako se odlučite da plovite Vašim plovilom. Troškovi goriva, posade, i ostalih nabavki su daleko veći nego što će te platiti prevoz, i ovaj vid transporta je svakako mnogo sigurniji od višemjesečne plovidbe otvorenim okeanom.

Ukoliko Vam je potrebna bilo kakva pomoć vezana za transport Vašeg plovila možete kontaktirati Yacht Agent Montenegro.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.