Thursday, October 5, 2017

Odobrenje za kretanje člana posade koji nema vizu

Ukoliko ste se odlučili da posjetite Crnu Goru i da ostavite plovilo u nekoj od crnogorskih marina na duži period, a neko od Vaših članova posade nema vizu ne odustajte od svojih planova već se obratite Yacht Agent Montenegro timu.

Kratkoročni i dugoročni zakup veza

Član posade strane jahte koji nema potrebnu vizu za vrijeme zadržavanja jahte na području graničnog prelaza ili luke može dobiti odobrenje za kretanje najduže 90 dana. 

Crna Gora se iz godine u godinu sve više okreće nautičkom turizmu, pa tako i raste broj vlasnika koji su zainteresovani da svoje plovilo ostave na čuvanje u nekoj od crnogorskih marina (Marina Bar, Marina Budva, Marina Kotor, Porto Montenegro-Tivat).

Međunarodnom konvencijom o sigurnosti ljudskih života na moru propisano je da plovilo bez obzira da li plovi ili je na vezu, mora imati minimalan broj članova posade. Razlog ovome jeste da se obezbijedi sigurnost i zaštita kako samog plovila (požar, nevrijeme) tako i mora (izlivanje nafte).

Boravak u Crnoj Gori duži od tri mjesecaImajući to u vidu Vlada Crne Gore donijela je zakonsko rešenje koje daje mogućnost članu posade da reguliše boravak u Crnoj Gori bez vize i duže od 90 dana. Odobrenje se dobija podnošenjem zahtjeva od strane vlasnika plovila. 



Uz zahtjev za odobravanje privremenog boravka, član posade bi bio dužan da priloži sledeće dokaze: 
1) da ima sredstava za izdržavanje;
2) da ima obezbijeđen smještaj;
3) da ima zdravstveno osiguranje;
4) da ima važeću putnu ispravu ili ličnu kartu koju mu je izdao nadležni organ druge države;
5) da mu nije izrečena zabrana ulaska i boravka u Crnoj Gori (što pribavlja MUP po službenoj dužnosti);
6) da u Crnoj Gori nije pravosnažno osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest mjeseci za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti ili su prestale pravne posljedice osude (što pribavlja MUP po službenoj dužnosti);
7) da u državi porijekla nije pravosnažno osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest mjeseci za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti ili su prestale pravne posljedice osude;
8) da ne postoje smetnje iz razloga nacionalne bezbjednosti, javnog poretka ili javnog zdravlja (što pribavlja MUP po službenoj dužnosti);
9) da priloži dokaz o opravdanosti zahtjeva za odobravanje privremenog boravka (što bi bio ugovor o zakupu veza vlasnika jahte sa lukom u Crnoj Gori u trajanju dužem od 90 dana i odgovarajuća potvrda da je stranac član posade jahte).

Ako ste odlučili da pored posjete Crnoj Gori ostavite svoje plovilo u nekoj od marina, kontaktirajte Yacht Agent Montenegro kako bi Vam rezervisali vez i u najkraćem roku zaključili ugovor o zakupu. Pored pomoći oko zakupa veza mi smo tu i da posredujemo kako bi član Vaše posade dobio Odobrenje za kretanje na području u kojem se nalazi marina.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.