Thursday, August 10, 2017

Korisne informacije za posadu i vlasnike plovila na dolasku u Crnu Goru

U koliko ste odlučili da posjetite Crnogorsku obalu ove sezone, ove informacije će Vam pomoći da bezbjedno uplovite i boravite u crnogorskim teritorijalnim vodama.

1. Obavezni sistem čekiranja

Za sva plovila koja ulaze i izlaze iz takozvane VTS-Vessel traffic sistem zone (42°01'N 18°54'E) odgovornosti od 12 nautičkih milja Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore uvela je obavezni sistem čekiranja odnosno javljanja crnogorskom VTS centru u Dobroj Vodi (VHF: Ch 11 87).
U koliko namjeravate da iz područja međunarodne plovidbe uplovite u VTS područje potrebno je prikupiti sledeće podatke: ime plovnog objekta, međunarodni pozivni znak, poziciju, brzinu, odredište kao i procijenjeno vrijeme dolaska (ETA) 15 minuta prije, a najkasnije prilikom ulaska plovnog objekta.

2. Pilotaža

Pilotaža Boka Kotorska i Luka Bar

U koliko uplovljavate u neku od crnogorskih marina (marina Bar, marina Porto Montenegro-Tivat, marina Kotor, luka Zelenika) a bruto tonaža Vašeg plovila iznosi preko 1000 prilikom uplovljavanja i isplovljavanja pilotaža je obavezna. Piloti su na raspolaganju 24 sata. Traže se 24 sata ranije preko obalske radio-stanice. VHF kanali: Bokokotorski zaliv 16/17 Ch, Luka Bar 12 Ch.
Ako je kapetan više od pet puta sa istim plovilom uplovljavao u neku crnogorsku marinu uz odobrenje Lučke kapetanije može biti oslobođen pilotaže u istoj.

3. Neophodni dokumenti

Lučka Ispostava-TivatNakon uplovljavanja u najbližu luku ili marinu i nakon obavljene granične kontrole neophodno je pribaviti vinjetu. Dokumenti koji su neophodni za dobijanje iste u Lučkoj Kapetaniji ili Ispostavi su:
- zahtjev za dobijanje vinjete,
- sertifikat o registraciji,
- sertifikat o sposobnosti lica koje upravlja stranom jahtom i članova posade (GMDSS),
- sertifikat o osiguranju od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima (na minimum 800000,00 eura),
- sertifikat o vlasništvu ili notarizovanom punomoćju za korišćenje jahte,
- sertifikat o plaćenoj naknadi za korišćenje objekata sigurnosti plovidbe i administrativnoj taksi.
U koliko ne posjedujete navedene dokumente Vaš zahtjev za izdavanje vinjete će biti odbijen, a teritorijalne vode Crne Gore moraćete napustiti u vremenskom periodu koji odredi Lučka Kapetanija ili Ispostava.

4. Turistička taksa

Svaki strani plovni objekat (brod ili jahta sa ugrađenim ležajevima koji se koriste za odmor, sport, rekreaciju, razonodu, krstarenja...) koji boravi u teritorijalnom moru Crne Gore u obavezi je da plati boravišnu taksu. Visina boravišne takse za plovne objekte zavisiće od vremenskog perioda njihovog boravka u Crnoj Gori i od dužine plovila.
Nautička taksa se može uzeti na vremenski period od 7, 15, 30, 90 dana i na period od godinu dana u zavisnosti od perioda za koji se uzma vinjeta. Minimalni iznos turističke takse iznosi 5 eura dok je maksimalni iznos 120 eura.

5. Ograničenje brzine

U koliko uplovljavate u Boku Kotorsku neophodno je da znate kolika je maksimalna dozvoljena brzina plovidbe na tom području.
Kada je riječ o brzini kretanja plovila kroz bokokotorski zaliv maksimalna dozvoljena brzina iznosi do 10 čvorova (10kn), dok je u kumborski tjesnac i tjesnac Verige brzina ograničena na 6 čvorova (6kn). Svi učesnici pomorskog saobraćaja obavezni su da se pridržavaju ovih ograničenja: kruzeri, jahte, mega jahte, gliseri, katamarani, trimarani, jedrilice, skuteri…

VHF kanali

6. VHF kanali

Bar – 12 Ch
Budva - 08 Ch
Porto Montenegro - 71 Ch
Kotor - 16, 17, 68 Ch
Zelenika - 16, 17 Ch




U koliko su Vam potrebene neke dodatne informacije ili Vam je potreban agent tokom Vašeg boravka u Crnoj Gori kontaktirajte Yacht Agent Montenegro putem kontakt forme ili na broj telefona +382 67 55 22 87 koji je dostupan 24 sata.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.