Tuesday, July 25, 2017

Dozvoljena brzina plovidbe na području Bokokotorskog zaliva

Porto Montenegro, Luštica Bay i Portonovi samo su neki od pokazatelja koliko je Crna Gora poslednjih godina usmjerena ka jahting industriji. Sve veći broj jahti i kruzera koji uplovljavaju u teritorijalne vode Crne Gore govore koliko je Crna Gora popularna destinacija na turističkojh mapi Evrope.

S obzirom na popularnost Bokokotorskog zaliva kao turističke destinacije najveći broj plovila uplovljava u ovaj dio crnogorske obale. Samim tim u toku ljetnje sezone povećane su i mjere bezbjednosti. Pomorska policija i predstavnici lučke kapetanije svakodnevno vrše kontrolu plovila.

Boka Kotorska-ograničenja brzine plovidbe
Bokokotorski zaliv
U koliko planirate da posjetite neku od marina Bokokotorskog zaliva (Porto Montenegro-Tivat, marina Kotor, marina Risan, luka Zelenika, marina Herceg Novi), a kako bi izbjegli nepotrebne kazne, neophodno je da posjedujete vinjetu (dozvola za korišćenje plovnih puteva) kao i da obratite pažnju na maksimalnu dozvoljenu brzinu kretanja u zalivu. 
Vinjetu za strana plovila neophodno je izvaditi u prvoj lučkoj kapetaniji ili ispostavi nakon ulaska u teritorijalne vode Crne Gore. Vinjetu je neophodno izložiti na vidnom mjestu. Kako bi istu dobili u što kraćem vremenskom periodu obratite se Yacht Agent Montenegro timu.

Kada govorimo o kretanju plovila kroz bokokotorski zaliv maksimalna dozvoljena brzina plovila je do 10 čvorova (10kn), dok je u kumborski tjesnac i tjesnac Verige brzina ograničena na 6 čvorova (6kn). 
Ovih ograničenja moraju se pridržavati svi učesnici pomorskog saobraćaja: kruzeri, jahte, mega jahte, gliseri, čamci, skuteri, jedrilice, katamarani, trimarani... 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.