Tuesday, June 27, 2017

Sidrišta u Crnoj Gori

Crnogorska obala-Sidrišta


Uvala Žanjice

Uvala Žanjice nalazi se na samom ulazu u bokokotorski zaliv, na zapadnom dijelu poluostrva Luštica. Južno od ove uvale nalazi se nešto manja uvala Mirišta.
Sidrište: Na ovom području Bokokotorskog zaliva sidri se po sredini uvale Žanjice ili ispred uvale Mirišta koja je manje zaštićena. Ukoliko ste se odlučili za sidrište u ovom dijelu zaliva posebnu pažnju morate obratiti na olupine koje se nalaze na 400m zapadno od rta Ogada (između uvala Žanjice i Mirišta) na dubini od oko 30m.

Sidrišta u Bokokotorskom zalivu

Hercegnovski zaliv


Herceg Novi

Grad sa starim bedemima, tvrđavom jedini je u Boki Kotorskoj koji se može vidjeti sa otvorenog mora. Luka Herceg Novi se nalazi nasuprot ulaza u bokokotorski zaliv, na sjevernoj obali Hercegnovskog zaliva.
Sidrište: Sidrenje je dozvoljeno zapadno i istočno od luke, u uvali Meljine, nadomak Luke Zelenika ili ispred Igala (zaliv Topla). Ovdje je važno napomenuti da je kraj uvale plitak.

Zelenika 

Sidrišta u hercegnovskom zalivu i kumborskom tjesnacuLuka Zelenika smještena je na sjeveroistočnoj obali Hercegnovskog zaliva. Ova luka ima funkciju graničnog prelaza gdje možete obaviti neophodne procedure pri ulasku i izlasku iz Crne Gore. Ovdje se nalazi granični prelaz, Ispostava Lučke Kapetanije Kotor, carina i granična policija. Marina Zelenika se nalazi u blizini same luke.
Ukoliko želite da uživate u Bokokotorskom zalivu, a ne da se bavite papirologijom kontaktirajte tim Yacht Agent Montenegro, koji će vam u najkraćem roku obaviti sve formalnosti sa Lučkim vlastima.
Sidište: Sidrište u ovom dijelu Bokokotorskog zaliva se nalazi zapadno od pristaništa u luci, u uvali Meljine. Ovo sidrište je bezbjedno čak i po buri.

Kumborski tjesnac

Ovaj tjesnac spaja hercegnovski i tivatski zaliv. Uz južnu obalu dubine su velike, dok je sjeverna obala tjesnaca niska, a uz obalu je plitko.
Sidrište: U Kumborskom tjesnacu sidrenje je strogo zabranjeno. 

Tivatski zaliv

Ovaj zaliv je smješten između Kumborskog tjesnaca i tjesnaca Verige. U jugoistočnom dijelu zaliva, pred obalom dosta plitko, nalaze se tri manja ostrva: Otok, Stradioti i Prevlaka.
Sidrište: Ispred Luke Tivat mogu se sidriti veći brodovi na dubinama od 18-20m. 
U istočnom dijelu Tivatskog zaliva (uvala Podpolje) nalaze se bazeni uzgajališta školjki zbog čega je sidrenje zabranjeno.
U mjestu Donja Lastva koje se nalazi na istočnoj obali Tivatskog zaliva, između rta Seljanovo i tjesnaca Verige, sidrenje se preporučuje ispred pristaništa na dubini od 30m. Dno je pješčano i muljevito pa drži dobro. 

Tjesnac Verige

Sidrišta u tjesnacu Verige i risanskom zalivuProlaz između Tivatskog i Risanskog zaliva naziva se tjesnac Verige i to je najuži dio u Bokokotorskom zalivu. Najveća dozvoljena brzina u ovom dijelu zaliva iznosi 6čv. Između mjesta Kamenari- Lepetani odvija se intezivan trajektni saobaćaj pa je u tom dijelu potrebno obratiti posebnu pažnju.
Sidrište: Baš kao i u Kumborskom tjesnacu i u tjesnacu Verige sidrenje je strogo zabranjeno.

Risanski zaliv

Okružen strmim i kamenitim obroncima visokih brda, sjeverno od zaliva Morinj, nalazi se risanski zaliv. 
Sidrište: U ovom dijelu Bokokotorskog zaliva najbezbjednije se sidriti ispred Luke Risan. Zbog tvrdog mulja dno drži dobro ukoliko vjetar duva sa juga, a za vrijeme bure prilikom sidrenja preporučljivo je obaranje dva sidra.

Perast 

Barokni grad Boke, nalazi se nasuprot ulazu u tjesnac Verige. Glavno pristanište Perasta nalazi se ispred zvonika centralne crkve.
Sidrište: Sidri se ispred samog grada. Za vrijeme bure najbezbjednije je sidriti bliže istočnoj strani Perasta, a kada je jugo bliže zapadnoj strani, na početku Risanskog zaliva.

Kotorski zaliv

Luka Kotor i Marina KotorKotorski zaliv se nalazi istočno od spojnice rt Gospa (Verige)-pristan Perast.
Luka Kotor se nalazi na krajnjem južnom dijelu Kotorskog zaliva. U Luci Kotor se nalazi: Lučka Kapetanija, pomorski granični prelaz, pogranična policija i carina, Lučka uprava Crne Gore. Ovdje možete obaviti sve formalnosti prilikom ulaska u Crnu Goru kao i na izlasku. Ukoliko želite da se fokusirate na putovanje, a ne da se bavite procedurama budite slobodni i kontaktirajte Yacht Agent Montenegro tim. 
Sidrište: Ukoliko ste odlučili da posjetite kotorski zaliv evo podataka gdje možete usidriti Vaše plovilo:
- 1 milju sjeverozapadno od crkve Sv. Stasije (naselje Dobrota), na dubini od 30m;
- jugozapadno ili sjeverno od crkve Sv. Matije (naselje Dobrota), na dubini od oko 16m; 
- zapadno-sjeverozapadno od lučkog svijetla u Luci Kotor, dubina oko 16m;
- u mjestu Prčanj koji se nalazi na zapadnoj obali Kotorskog zaliva, po jugu se može sidriti bliže obali. Tvrdo muljevito dno.

Obala od rta Mirište do Petrovca


Zaliv Trašte

Uvala Trašte smještena je između rta Kočište i rta Tašte. U okviru ovog zaliva imamo tri manje uvale: Međeđa, Pržno i Bigova. 
Sidrište: U ovom području brodovi se mogu sidriti:
- sjeveroistočno od rta Trašte gdje dno drži dobro, dubina 12-16m
- u dnu uvale Bigova, dno drži dobro, dubina 6-10m.
Ispred samog rta Trašte proteže se pojas plićaka.

Budva

Budva je crnogorska metropola turizma. Ukoliko uplovljavate u ovu luku zidine starog grada i zvonik crkve u starom gradu neka Vam budu glavna orjentacija. U marini Budva se nalazi Lučka Ispostava, granični prelaz i policija.
Sidrište: U ovom dijelu Jadranskog mora treba voditi računa o podmorskom kanalizacionom cjevovodu koji se pruža od rta Zavala prema jugu u dužini od 1,3 milje.

Sidrišta u Budvi

Na ovom području možete se sidriti na sledećim lokacijama:
- manja plovila istočno od Luke Budva, dubina 7-8m,
- veća plovila po buri se mogu sidriti pod obalom kopna zapad-sjeverozapad od rta Zavala,
- veća plovila po jugu se mogu sidriti pod sjeveroistočnom obalom ostrva Sv. Nikola.
Dno ovih sidrišta dobro drži a njihova dubina je od 12-15m. 

Obala od Petrovca do rta Mendra


Petrovac

Petrovac je grad na crnogorskom primorju udaljen od Budve 20 km.
Sidrište: Za vrijeme bure sidrenje se preporučuje 600m sjeverozapadno od kapelice na hridi Sv. Neđelja. Dno u uvali nije pouzdano za sidrenje. Prilikom sidrenja kod Petrovca treba imati u vidu kanalizacionu cijev koja je položena iz uvale Bršalj u jugozapadnom pravcu u dužini od 0,7 milja. 
Zbog brojnih plutača, namijenjenih za vez manjih brodića, nije moguće sidriti ispred same luke. 


Sutomore

Sutomorski zaliv se nalazi 3 milje sjeverozapadno od Luke Bar. 
Sidrište: U ovom zalivu bura duva vrlo jako zbog čega treba sidriti blizu istočne obale zaliva, dubina od 14m do 18m.
U zalivu se ne može sidriti za vrijeme vjetrova sa otvorenog mora. 


Bar

Luka Bar je najveća crnogorska luka za utovar trgovačkih brodova, glavna luka za vez brodova Crnogorske ratne mornarice kao i luka za trajektnu vezu sa lukom Bari- Italija.
Lučka kapetanija Bar-Crna Gora
U ovoj luci možete završiti sve formalnosti neophodne za ulaz i izlaz iz teritorijalnih voda Crne Gore.
U neposrednoj blizini luke nalazi se Lučka kapetanija, a od upravnih organa tu su i policija, granični prelaz kao i Uprava pomorske sigurnosti. Yacht Agent Montenegro je tu da za Vas ubrza formalnosti sa lučkim vlastima.
Sidrište: U morskom području koje je omeđeno spojnicom rt Volujica- rt Ratac sidrenje je zabranjeno, kao i obalom istočno od spojnice.
Sidrenje je dozvoljeno zapadno od spojnice.

Rt Mendra – Ušće rijeke Bojane


Ulcinj


Najjužniji crnogorski grad. Ukoliko u Ulcinj uplovljavate sa jugoistočne strane treba pripaziti na neobilježenu hrid Đeran i plićak Ceku jugozapadno od hridi. Ove opasnosti su udaljene na oko milju od obale.
Sidrište: U ovom dijelu Jadranskog mora bezbjedno se sidriti na sledećim pozicijama:
- uz obalu između rta Volujica i rta Đeran, za vrijeme bure na udaljenosti 0,5-1 milje od obale, dubina 30-40m, dno drži dobro.
- na oko 700 do 800m južno od pristaništa, dno drži dobro. Ovo je najbolje sidrište po buri u ovom području.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.