Thursday, April 5, 2018

Gastronomski put Crne Gore

Skrivena u srcu Evrope, Crna Gora je mala zemlja koja je spremna da Vas iznenadi sa nacionalnom kuhinjom i jelima koja do sada možda nijeste imali priliku da probate. 
Bilo da ste gurman ili ne, ukoliko se opredijelite za morske specijalitete ili neko od tradicionalnih crnogorskih jela, sigurno nećete ostati ravnodušni. Njene ukuse možete osjetiti u jednom danu – u tri obroka, u nekom od crnogorskih restorana.

Tradicionalna crnogorska jela koja Vam preporučujemo da probate:


1. Njeguška pršuta i sušeni sir

Najpoznatije tradicionalno crnogorsko predjelo je svakako njeguški pršut. Tajna jedinstvenog i prepoznatljivog ukusa leži u dobroj pripremi, sušenjem visoko kvalitetnog mesa nekoliko mjeseci. Služi se uz Njeguški sušeni sir, masline i domaću rakiju ili vino (Crnogorski Vranac, Vranac Procorde, Crnogorski Cabarnet, Crnogorski Merlot, Vranac Barik, Premijer i Medun).

Tradicionalno crnogorsko jelo

2. Priganice

Jednostavnost ukusa i lakoća kombinovanja sa različitim namirnicama, odlike su jednog od najdražih specijaliteta koje odolijeva vremenu – priganice. Ove prozračne ''loptice'' pripremaju se od tijesta koje se prži u dubokom ulju. Tradicionalno se služi uz domaći med ili džem, a mogu se poslužiti i kao slano jelo, uz sir i pršutu.

Prosto crnogorsko jelo

3. Kačamak

Kačamak je kašasto, visoko kalorično jelo od krompira i pšeničnog ili kukuruznog brašna, čiji ukus upotpunjuju sir i kajmak koji se dodaju na kraju. Idealna kombinacija uz kačamak je domaće kisjelo mlijeko.

Smočani kačamak

4. Meso ispod sača

Sač je najstarija metoda za pripremu tradicionalne hrane, pri čemu se pod metalni poklopac (sač) stavlja meso (teletina, jagnjetina, jaretina, hobotnica, riba) i povrće. Sve to se prekriva žarom i pepelom, kako bi se jelo ravnomjerno ispeklo i sačuvalo aromu.

sač

5. Japraci

Japraci su Crnogorska varijanta sarmi pripremljena sa nadjevom od mesa i pirinča, zavijenog u listove raštana ili vinove loze. Ovo izuzetno hranljivo jelo, kuva se sa suvim mesom, pa tako dobija fantastičnu aromu.

Crnogorska varijanta sarmi

6. Crni rižoto

Ukoliko ste ljubitelj morskih plodova i rižota ovo jelo je pravi izbor za Vas. Rižoto je specifične crne boje dobijene od mastila sipe. Ovaj ukusni specijalitet možete obogatiti čašom bijelog vina (Crnogorski Krstač, Chardonnay, Sauvignon, Podgoričko bijelo). 

Mastilo sipe

7. Salata od hobotnice

Salata od hobotnice je takođe popularno jelo u crnogorskim primorskim restoranima. Dostupnost svježe hobotnice u Crnoj Gori je ono što čini ovo jelo posebnim. Kuvano meso hobotnice isjeckano je na komade i začinjeno, a obično se kombinuje uz kuvani krompir, luk i peršun.

kuvano meso hobotnice

8.Barbun

Omanja oborita riba, jedinstvenog ukusa, jedna je od najpoznatijih riba Jadrana. Iako je prilično zaboravljena, njen izuzetan miris i ukus zadovoljiće sva Vaša čula.

oborita riba

9. Riblja čorba

Ukoliko ste ljubitelj čorbe, preporučujemo Vam da probate tradicionalnu riblju čorbu. Ova gusta i ljuta čorba se priprema sa nekoliko vrsta ribe, uz dodatak sosa od paradajiza i paprika.

tradicionalna riblja čorba
 

10.Dimljeni suvi krap

Vrhunski delikates žitelja Skadarskog jezera, dimljeni suvi krap služi se kao predjelo ili glavno jelo, uz razne priloge. Ovo jelo obavezno morate probati ukoliko se nađete u Crnoj Gori.

Skadarsko jezero

Uživajte! 


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.