Tuesday, December 1, 2015

Delaware Registracija Brodova u Crnoj Gori

Prilikom registrovanja plovila u Delaware registar brodova, razlikujemo sljedeće situacije:

  1. Upis novog plovila
  2. Upis polovnog plovila / prepis iz drugog registra
  3. Obnova / Produžetak registracije
  4. Promjena vlasnika registracije

Najčešća pitanja:

Koja plovila mogu biti registrovana na DL table?
U Delaware registar plovila mogu se upisati jahte, gliseri, jet ski - vodeni skuteri, jedrilice na motorni pogon, barke, barkase, splavovi, kuće na vodi...

Koliko plovila mogu registrovati na DL table na svoje ime?
Ne postoji ograničenje u broju registrovanih plovila na DL table za pojedinca ili kompaniju.

Ima li ograničenja za građane određenih država za upis plovila?
Delaware Registar Brodova nema ograničenja po pitanju nacionalne pripadnosti vlasnika plovila za upis u Delaware registar.
Postoji mogućnost da država čiji je vlasnik plovila državljanin ima određena ograničenja i na samom vlasniku je da ista provjeri.

Može li jedno plovilo biti registrovano na više osoba ili kompanija?
Može. Prilikom popunjavanja prijave za registraciju imate mogućnost upisa do tri osobe ili kompanije.

Prestanak važenja registracije?
Registracija se obavlja na period od 1 godine ili 3 godine. Registracija važi za kalendarsku godinu izdavanja od 01. Januara do 31. Decembra. Nakon isteka registracije vrši se obnova registracije.

Šta je još neophodno imati osim registracije?
Nakon obavljene registracije u Delaware registru brodova, neophodno je uplatiti osiguranje ka trećim licima. Kontaktirajte nas za najbolju ponudu osiguranja plovila kod nacionalnih  i međunarodnih osiguravajućih kuća.
Uz obavezno osiguranje ka trećim licima, neophodna vam je i dozvola za korištenje plovnih puteva – Vinjeta. Vinjetu za vaše plovilo možete izvaditi u Lučkoj Kapetaniji Bar ili Kotor, ali i u lučkim ispostavama Vripazar, Budva, Ulcinj, Tivat, Zelenika i Herceg Novi.
Odobrenje za upravljanje plovilom u zavisnosti od veličine i klase istog. Ove sertifikate izdaju Lučke Kapetanije Bar i Kotor.

Da li moram sa sobom imati potvrdu o registraciji?
Apsolutno! U slučaju kontrole na moru od strane inspektora Lučkih Kapetanija, dužni ste pokazati potvrdu o registraciji (Boat Registration Certificate). Takođe pored registracije, na samom plovilu dužni ste istaći i naljepnice na kojima je naveden period trajanja iste.

Mogu li upravljati plovilom ako nisam vlasnik plovila?
Naravno. Da biste upravljali plovilom registrovanim na DL table neophodno je da imate notarizovano punomoćje od vlasnika ili zakonskog predstavnika kompanije u čijem je plovilo vlasništvu.

Šta ako nemam kod sebe potvrdu o registraciji?
Ukoliko lice koje upravlja plovilom na moru prilikom kontrole inspektora L.K. nema registraciju, protiv njega će biti pokrenute zakonske mjere, a plovilo će biti zaplijenjeno.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.